Wednesday, 31 October 2012

Distanseåret 2012 - En oppsummering

Da er snart oktober også over og distansesesongen her hjemme i gamle Norge er over for lengst. Allikevel var det noen av de ivrigste som fikk seg noen fine distanser helt i slutten av september :-) Jeg endte derimot min sesong tidlig i august, da tiden for alvor og skolegang kom og beit meg hardt i ræva ;-)
Dette er også grunnen til at det ikke har kommet så mye herfra de siste månedene, men jeg tenkte nå komme med en oppsummering av min egen distanse-sesong i år.

Happy-dude høyt over Sverige!
Foto: Eirik Johansen
Min sesong startet forholdsvis seint. Det var ganske frustrerende å sitte å se på folket fly 100 kilometere her hjemme, mens jeg satt i regntunge Frankrike, men heldigvis hadde jeg godt selskap.
Selv om jeg ikke starta distansesesongen min før begynnelsen av mai skulle det bli litt av en pangstart!
På kvelden 5 mai får jeg en telefon fra en svært så ivrig Stein-Are, han var lysten på å prøve ut det nye flystedet til klubben, Flotsberget, dagen etter. Selvsakt var jeg med på det, han hadde prata mye om dette stedet helt siden i fjor høst!
Vi starta i relativt friske forhold og det skulle vise seg å være like friskt i lufta! Vindhastighet på start var mellom 3 og 7 m/s, mens vel oppe i lufta lå den på mellom 8 og 11! Her var det god dytt i ryggen!
5 timer seinere stod jeg plutselig midt inne i Sverige, rett nord for Mora i ett lite sted som heter Orsa. Vi hadde studert kartene for TIA'en i dette området nøye, men allikevel busta jeg dessverre luftrommet og turen var dermed ikke godkjent i Fridistanseligaen, men hva gjør vel det etter en så fantastisk tur!

Fikk en liten bonus-tur mellom slaga fra Stokkelia sammen med Trond Halvorsen før turen igjen gikk opp til Gudbrandsdalen med team Longus. Logg
Team-Longus (-Jon) samlet over en kopp te hos Fjell-Fredrik.
Foto: Morten Fagerli

Som sagt, turen gikk opp til velkjente Gudbrandsdalen med Stein-Are. Distansemulighetene for den kommende uka så lovende ut, men det skulle vise seg å bli litt knotete. Første dagen ender vi med en liten heng-tur på Balbergkampen, rett ovenfor Lillehammer. Koselig det, for all del, men ikke helt det vi var ute etter. Logg.
Dagen etter går turen til Trysil, forholdene ser fantastiske ut, men dessverre blir vi utsatt for en ulykke i gruppa. Alle går ned å topplander og hjelper til så godt vi kan. Ambulanse-helikopteret lander på imponerende vis 30m fra oss. Gøy å se dyktige mennesker fra ambulansetjenesten i arbeid. Det går nå forøvrig forholdsvis bra med piloten som krasja :-) Logg.
Leirbål etablert! Foto: Stein-Are Skogeng
Heldigvis for oss som ble igjen så også neste dag lovende ut. Nordlig vind denne dagen, så vi dunda opp til Heidalen og Espesetra. Her ble vi bare stående i det vi mistenkte kunne være en rotor, så vi bestemte oss etterhver for å prøve Frya og her skulle jeg få en kort, men minneverdig tur sammen med Øyvind Brattberg og Stein-Are! Super hentetjeneste fra Morten Fagerli LoggStein-Are's logg.
Fra Morten reiser jeg og Stein-Are rett tilbake til Heidalen og tilbringer natta nede ved Sjoa-elva i telt. Pisspraten går ivrig rundt leirbålet den natta, akkompagnert med noen liter øl, naturligvis... Våknet til supre forhold morgenen etter og reiste rett opp på start! Det skulle vise seg å bli en, av flere, "close, but no cigar-turer" denne sommeren! Beskrivelse av megLogg fra meg. Logg fra Stein-AreLogg fra ØyvindLogg fra Jon Grande Dahl.

På skli ett sted over de
Svenske skoger.
Foto: Eirik Johansen
Deretter var det duket for NC-Hvittingfoss, dette er alltid ett flott arrangement med masse hyggelige mennesker og intet unntak var det i år! Jeg reiste rett ned til Hvittingfoss etter å ha henta bilen i Heidalen. Takk til Frode Halse for henting på Lillehammer!!! Til tross for over-stabilt vær fikk vi 2 gyldige omganger. Den første var en ca 50km oppgave fra Stokkelia til Hvittingfoss, få som kom seg opp. Logg.
Siste dagen er vel egentlig ikke verdt å nevne for min del, men den blir nå med allikevel :PLogg

Rett etter NC'en Banka jeg tilbake opp i Gudbrandsdalen, folk hadde flydd langt her den hælja jeg hadde vært nede i Hvittingfoss og jeg var sugen på langtur!
Den første turen ble en fantastisk team-flygings tur etter at vi klarte og samles en gjeng over Vinstra. Kan nevnes at Cato Bakken var den eneste som kom seg over 100km denne dagen og det var også hans første 100km tur!!! Logg fra megLogg fra CatoMin artikkel fra turen.
Jeg hadde egentlig tenkt til å dra hjem neste dag, men Egil og Stein-Are klarte heldigvis å overtale meg til å bli. Det skulle vise seg å bli litt av en bonus-tur! Min artikkel. Min logg.

Mai var rett og slett episk i år! Jeg logga over 34t og totalt 628km! Dette er ganske bra for å være i Norge!!

Men så snart mai var over ble det litt mer skralt med gode flyforhold. Jeg og Marius Teie bestemte oss allikevel en uke ut i juni, etter litt vær-studier,  at vi ville prøve ett nytt flysted. Det var kun Rob Hazes og Hans Cato Grytnes som hadde flydd fra dette stedet før oss. Vi kjørte ned dagen før og tok natta i henholdsvis bil og telt. På morgenen ble det en times vasing opp åssida før vi stod, svette og fornøyde, på start. Jeg hadde akkurat vært nedom våre kjære pg-pushere i Termikk&Rotor å kjøpt meg ett nytt seletøy, X-Alps GTO, og var nå overivrig etter å få testa det ut! Lengden på turen vår ble nå så som så, men fin var den allikevel! Min logg. Marius sin logg. Min beskrivelse av seletøyet
Det er alltid god stemmning i skybas!
Foto: Stein-Are Skogeng

Etter turen med Marius regna det stort sett en måned i strekk... Jeg tilbragte en uke av denne tiden som daglig leder på Rikssenteret i Vågå, her var det dårlig med besøkende og det var jo forsåvidt av en god grunn til det. Øsende regn. Heldig vis slapp vi unna en ny flom!

Neste turene mine ble ikke før i slutten av juni. Som vanlig ble det opphold hos Stein-Are. Første turen gikk fra Flotsberget og innover Sverige. Min logg. Stein-Are sin logg. Øyvind sin logg. Jon sin loggEgil sin logg. Video fra Stein-Are.
Dagen etter hadde vi egentlig bestemt oss for å fly fra Trysil, så vi kjørte dit på mårran. Men der grodde det bare igjen, så da gikk turen tilbake igjen og nytt forsøk i Øyer seint på dagen. Funka det!!! Min logg Egil sin logg. Jon sin logg. Egil sine bilder.
Min beskrivelse av disse to dagene

Lillehammer og Mjøsa en sein ettermiddag i Juni.
Foto: Eirik Johansen
Det ble nesten en uke pause før jeg igjen tok turen opp Heidalen og Espesetra! Jeg hadde først vært noen dager på Veko i Voss, men da distansene så ut til å utebli og været ikke irka til å være det beste dro jeg like greit til Vågå. Igjen viste Gudbrandsdalen seg i kjent stil denne sommeren ved å levere slappe og hakkete bobler. Jeg hadde min desisert laveste low-save i bollen mellom Ringebu og Fåvang denne turen. Lempa meg griselavt over Lågen fra Kvitefjell og rett over i bollen her. Skrapa som bare faen over ett grustak, la meg så inn i bollen og 30m over E6 på en liten kolle begynte det å pipe hissig. Klarte utrolig nok å komme meg opp og lande på Tretten! Fikk til og med hele seansen på film!! Min loggKort beskrivelse av turen.
Dagen etter så ganske halvveis ut, så vi bestemte oss for å gå for Høsbjør, jævla møkkaplass... Stein-Are og Øyvind gnikka seg opp, jeg bøsta og vant en kjøretur (og Bøste-brøler'n)... Stein-Are sin logg. Øyvind sin logg. Min logg. For min del gikk nå turen over til Hemsedal for å holde kurs, like greit det. Mye regn og drittvær.
Må nevnes at etter at jeg stakk fra Voss var det en gjeng som føy litt der... Egil FonnErlend RongenEspen SkåreRonny Myklebust, John Herman Sørheim og Jan Richard Hansen.

I slutten av Juli skulle jeg være med på Nordic Open i Ager i Spania. Dagen før avreise til Spania så jeg ett vindu her hjemme. Etter å ha sitti å rista av abstinenser den siste måneden så det endelig ut til å bli XC-forhold! Ringte Stein-Are dagen før og han var selvsagt med. Det ble igjen tur til Flotsberget og endelig fikk jeg den etterlengta gyldige 100km+ turen min denne sesongen, trodde jeg...
Vi trodde virkelig vi hadde gjort alt riktig. Åpna alle boksene til Starmoen og sjekka luftromskartet på sida til Hans-Cato. Men ansvarlige for godkjenning av turer i fridistanseligaen var bedre informert enn oss.
Det er virkelig SURT når man er helt sikker på at man har alt på stell og så får vite at man ikke hadde det allikevel... Vi hadde for sikkerhetsskyld deklarert Munkfors, som i så fall ville bragt meg rett over Hagfors flyplass og gjennom en TIA til... I etterpåklokskapens ånd burde vi kanskje kontaktet en eller flere svenske piloter og forhørt oss om luftrom, dette gjorde vi altså ikke. Å fly rett gjennom kontrollert luftrom som dette kan være farlig for både meg selv og eventuelle piloter/passasjerer i andre luftfartøy. Selv om sjansene for en kollisjon er små kan det være potensielt dødelig for begge parter. Jeg vil her også stresse viktigheten med å DELE luftromsinformasjon med hverandre, det er en grunn til at luftrommet er der! Min beskrivelse av turen. Reaksjon på underkjent tur. Min logg. Stein-Are sin logg.

Deretter gikk turen til Ager som ligger i Pyrineene i Spania, ikke så langt fra Barcelona. Dette er ett fantastisk sted med stort sett gode, men kraftige flyforhold!
Task 1
Task 2
Task 3
Task 4 - Kanselert
Task 5 - Kanselert
Task 6
Task 7
Alt i alt var jeg vel litt missfornøyd med egen innsats, spesielt siste dagen, men sånn går det når man skal følge hottere vinger med dyktigere piloter i ;-)

Etter Ager ble det nok ett kurs å holde i Hemsedal og med dette så endte også distansesesongen min dette året.

Været viste seg, også i år, fra en heller dårlig side. April og mai viste seg å bli månedene man måtte avgjøre det hele på. Juni og juli var to ganske fuktige måneder, men vi fikk da til noen ok turer allikevel!
Jeg og Stein-Are på gli over Hafjell.
Foto: Stein-Are Skogeng
For min del ble sesongen litt både og. Veldig fornøyd med egen innsats i lufta, men ikke fult så fornøyd med egen innsats når det gjelder å respektere kontrollert luftrom, FY! Siste kunne jeg riktignok vanskelig gjøre noe med og må vel inrømme at det var noe bittert å få underkjent akkurat den turen, men sånn er det bare.
Lærdommen å trekke ut fra dette må vel bli: LEGG INN DE JÆVLA BOKSENE PÅ COMPETINOEN, SOPP-SKALLE!!!!!!!

Sesongen ble preget med mange opplevelser, alt fra stygge ulykker til fantastiske turer over fjell og skog. Jeg må spesielt trekke fram Turen sammen med Egil over Ringebufjellet og på østsida av Rondane over Atnadalen, makan til terreng og utsikt! Fantastisk! :-)
Turene innover Sverige har også vært spennende, spesielt med tanke på at det ikke er noen som har flydd disse rutene før. Selv om de lengste turene ble underkjent er det en morsom følelse å vite at man har vært førstemann innover uflydd terreng :-D !!!!!!!!! Akkurat den følelsen er, og vil alltid være, noe helt spesielt :-D

Da er det bare å glede seg til neste sesong! Jeg tjuvstarter riktignok i desember/januar med en liten tur til Mexico, det skal bli digg!

På tampen må jeg legge til en STOR gratulasjon til Tom Salamonsen, som igjen viser seg å være SUVEREN i Fridistanseligane, Mikael Ulstrup som banka alle i Distanseligaen og ikke minst Arne Kristian Boiesen som tok andreplass i BEGGE ligaene! Utrolig sterkt gjort av alle tre! GRATTIS! :-)

Fridistanseligaen 2012
Distanseligaen 2012

4 comments :

 1. ÅÅÅÅÅ!
  E sesongen over allerede!?
  Du har jo fått finfine turer, mens æ har bøsta og vært på feil sted til feil tid, omtrent hele sommern! Men, en ting vil æ gjærne at du oppklarer i denne bloggen - for den jævla feilen vil heller ikke æ gjøre;
  LEGG INN DE JÆVLA BOKSENE PÅ COMPETINOEN, SOPP-SKALLE!!!!!!!

  HVORDAN gjøres det? Kan du skrive ei oppskrift her?

  Så er det bare å krysse fingran for havtermikk og måneskinnstura i mørketia, kanskje fra Lyngsalpan?!


  Stao Pao guten!

  Klem, fra Teamvenninna di

  ReplyDelete
 2. Distansesesongen i Norge er i allefall over, men hører rykter om at den ikke er det i Mexico!
  Er faktisk ikke helt sikker på hvordan du legger inn luftrom på Competinoen, tror du må sende en mail til Brauniger for å åpne opp lagringsplass eller noe sånt...?

  Vi får satse på å få til noen ordentlige, godkjente, turer til neste år! :)

  ReplyDelete
 3. Nytt ár og nye muligheter Eirik! Neste sesong setter du alle pá plass og troner i toppen av distanseligaene :) Jeg er imponert over turene dine i ár. Godkjente eller ikke, Opplevelsene og minnene kan ingen ta fra deg!

  Kos deg maks i Mexico, og sá sees vi vel til sommeren i Norge ett sted :)

  Klem Signe

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er helt sant Signe! Regner med du er med på litt fridistanse neste sommer? :P Første kvinne over 100km hjemme i Norge hadde vel ikke vært helt feil?

   Kos deg i Chile, så sees vi til sommern! :)

   Delete