Thursday, 21 July 2011

Over Grimsdals platået og inn Folldalen

Storsølnkletten.
Sett fra over Folldal
Jeg var ganske sliten etter gårsdagens tur. Det ble jaggu meg over 6 timer i lufta!
Men det var nok en god dag og bare å gjøre seg klar, her gjelder det å utnytte de få dagene som er, man lever lenge på sånne turer som dette!

Etter en rask tur i butikken for å handle mat og nye batterier til varioen, satt jeg i første bussen på tur opp til start. Det stod lett inn da vi kom opp, noen tok av, men falt sakte gjennom.
Vi ble sittende en god stund hele gjengen før folk bestemte seg for å ta av.

I lufta var det marginale forhold, til tross for knallharde små bobler. Jeg brukte vel en time på å komme meg opp. Jeg og Jan Richard (JR) tok en boble midt mellom Vole og Skagsnebb. Vi kom oss ikke til skybas, men vi bestemte oss allikevel for å stikke, forholdene forran start var uansett ikke de beste. Kanskje det var bedre lenger bak?

Jetta-platået (1) ga lite, det ble noen runder i diverse små-bobler, men de var ikke det helt store. Som forrige dagen var det snakk om 0,5 bobbler stort sett. Vi satte etterhvert kursen mot Strykejernet (2), og joda, det slapp, men igjen små hissige bobbler. Vi klarte i det minste utnytte det lille som var her og få noen hundre meter ekstra før vi begynte å søke videre innover fjellet bak Strykejernet.
Jeg hadde en tur en uke tidligere hvor jeg hadde gjort dette og blitt belønna med en stor 3'er bobble som lå inne på fjellet bak strykejernet.
Det var ikke helt den enorme bobbla som forrige gang, men den var der og den var stor nok til at vi kunne ta den helt opp til skybas, for første gang i dag.

Nå stod valget mellom å fortsette vestover eller følge den planlagte ruta inn over Grimsdals-platået og inn til Folldal. Jeg så at jeg hadde grei medvind videre vestover, men da jeg snudd opp nordover så jeg at den medvinden jeg hadde hatt vestover var ganske skrå! Jeg gikk fra å ha 40km/t bakkefart til over 50km/t!

Rondane!! Sett fra nord
Jeg kalte opp JR på samband og spurte om han var med på å stikke inn Grimsdalen, men jeg klarte ikke å høre hva han svarte. Straks etterpå fikk jeg ett dobbel-klikk som svar, noe som betyr "ok", så jeg satte snuta umiddelbart mot inngangen av Grimsdalen.
Men da jeg kikka meg over skulderen så jeg at JR var på tur, nesten, motsatt rettning! Da jeg prata med han etter turen sa han at han ikke hadde hørt meg og derfor nøkkla to ganger på sambandet som en "jeg hører deg ikke"! Jaja, sånt skjer. JR hadde en flott tur og landa i  Oppdal, der han ble sittende å vente på oss i 6 timer... Stakkars jævel...

Jeg hadde nå uansett satt kursen mot Grimsdalen og var fast bestemt på å holde denne kursen. Det var ikke mye skyer å se forran meg. For å være helt ærlig så var det vel ingen... Jaja, nå hadde jeg en gang tatt en besluttning, så da var det jo bare å bøste med stil.

"Skybas" over Folldal "Sentrum".
Tronfjell og Alvdal lenger fram
Jeg kom inn forholdsvist lavt over første toppen (3) i inngangen på Grimsdalen. Ble liggende å søke litt her, men fant ingenting og mygga ut. Jeg satte kursen vestover og videre nedover Gudbrandsdalen, men så fort jeg gjorde dette entra jeg ei litta krutt-tønne av ei bobble! Jeg klora meg fast og kom meg greit oppover, men også denne stoppa etter noen hundre meter (rundt 1800moh).
Jag la meg like greit medvinds, kryssa fingra og jada! Entra raskt en ny bobble og denne tok meg igjen til skybas. Eller det vil si, termikk-topp... 2500moh. Det var ikke mye skyer å se.

Herfra og inn til Grimsdalshytta  lå jeg stort sett over 2000moh, men da jeg kom inn til den nevnte hytta hadde jeg bare 1300moh! Terrenget rundt ligger på rundtomkring dette, dalbunnen er vel kanskje 900moh(?)
Jeg hadde i forkant driti meg ut litt ved å være bombesikker på at Kattuglehøe (4) var en trigger. Jeg endte med å fly rett over toppen uten så mye som ett pip i varioen...

Jeg lå nå 100-200m over der Tverråi og en annen dal møtes (5), rett vest for Grimsdalshytt. Jeg ble liggende her å jobbe med noen småsaker, men vant ikke stort. Etterhvert bestemte jeg meg for å stikke videre langs fjellet/platået. Dette viste seg å være en god ide!
100 m over ei lita myr oppe på platået her fant jeg en hissig liten sak. Jeg klarte bare så vidt ta den med en gang, men etter ett par runder var den stor og kraftig! Det løfta jamt med 3-4 og denne tok meg hele veien opp til skybas, til en forandring!

Det var forholdsvis vanskelig å være lavt denne dagen, så jeg bestemte meg for å safe og holde meg så høyt jeg klarte. Noe som betød at jeg skrudde på det jeg kom over på tur mot Folldal, men da jeg måtte krysse dalen og fly inn på solsida rett nord for Folldal "sentrum", var jeg nok en gang forholdsvis lavt. Jeg hadde riktignok 5-600m klaring til terrenget (1400moh), men det virket som at alt under 1800moh var vanskelig.

Østerdalen! Fin utsikt sørover
Nok en gang ble det å jobbe med noen småsaker, som denne gangen kom opp over en kolle med ett nytt byggefelt. Da denne forsvant var det bare å stikke medvinds nok en gang. Og igjen virket dette! Jeg fant en mye kraftigere bobble som tok opp til dagens hittil høyeste, 2700moh! (6)

Nå ble jeg liggende å vurdere om jeg skulle prøve meg på solsida av dalen og så fortsette videre over fjellet og mot Bergkåk og Trondheim eller gjøre som Stein-Are har anbefalt meg, gå sørsida av Tronfjell og videre innover Femundsmarka.

Jeg valgte sistnevnte.
Det var da det mest naturlige for meg å krysse dalen nok en gang og legge meg inne på fjellet igjen (7). Dette fordi jeg hadde merka at det blåste rein sør under 1800moh. Ved å gjøre dette ville jeg da slippe å fly motvinds for å komme meg rundt på sørsida av Tronfjell og heller fly krossvind helt bort til fjellet.

Fant ei grei bobble over fjellet på sør-sida av Folldalen, som etterhvert tok meg opp til skybas.

Tronfjell med Alvdal nede til høyre
Jeg sikta nå rett mot ett lyst område med sand midt inne i skauen sør for Alvdal, fant jeg ikke no her var linja god mot en, for meg, bænkerstopp (8) som ligger rett sør for Alvdal, på vestsida av Østerdalen.
Kursen ble satt og det viste seg att sanda ikke ga stort. Jaja, så sikter man mot toppen!

Kom over toppen med grei høyde, men heller ikke denne produserte stort! fant en 0,5 jeg klarte ei halv runde i før den forsvant! Bestemte meg derfor for å¨bruke høyden til å skli inn på Tronfjell med en ok høyde.

Kom inn på høyde med noen koller og klarte å komme meg noen meter opp her, det holdt i det minste til å legge meg inn på hanget.
Men pokker da! Hanget hang ikke!

Dagens rute.
Hele storyen endte med landing på ett jorde rett under Tronfjell og en fin liten rusletur inn til Alvdal, hvor det lå en burger å venta på meg på Shell :)

Etter en liten halvtimes tid på Shell var Harald på plass med hentebilen! SUPERB!

Turen hjem fortjener i grunn en egen artikkel. Kort fortalt: Frode på Tynset + Egil på Savallen + JR i Oppdal = Laaaang biltur.

Vi var vel i Vågå 01:30...

No comments :

Post a Comment